Samsø Bredbånd har nu snart rundet de 750 tilsluttede brugere, og det betyder at vores medlemmer kan opleve meget svingende hastigheder i løbet af en dag. Vi har hele tiden sagt, at vi vil levere en hastighed på op til 20/20 Mbit, hvilket ikke er det samme som, at det enkelte medlem har 20/20 Mbit hele tiden.

Denne store tilslutning er vi selvfølgelig både glade og stolte af, og væksten vil uden tvivl fortsætte. I løbet af det sidste år er der sket en stor ændring mht. hvad folk bruger nettet til. Dette er en udvikling, som vi ikke kun kan registrere på Samsø, men i hele landet. Den store “synder” er streaming af TV (og folk vil helst se det i HD-kvalitet). Belastningen er selvfølgelig størst mellem kl. 18. og 23. Da vi startede med Samsø Bredbånd, var eksempelvis Netflix knap nok kommet til Danmark. Så en kombination af mange flere kunder og streaming har og vil give os nogle udfordringer.

Nutidig løsning

I dag fordeler vi signalet med ca. 56 sendepunkter. Langt de fleste af dem har en kapacitet på 100 Mbit til fordeling, dog har vi for kort tid siden udskiftet vore 3 vigtigste sendepunkter (knudepunkter) med såkaldte Gigalinks (kapacitet 1Gbit). Det er masterne i Tranebjerg, Nørreskifte og Agerup.

Fremtidig løsning

Vi har i bestyrelsen og i vores teknikgruppe besluttet at udskifte vore nuværende antenner med gigalinks, dog i den rigtige rækkefølge samt i et tempo, som er økonomisk forsvarligt. Et gigalink koster 20 gange mere end et megalink. Derudover kræver denne opgradering, at vores infrastruktur opgraderes med nyt soft- og hardware til overvågning af systemet. Vi skal nu i gang med at lokalisere de antenner, hvor belastningen er størst og efterfølgende opgradere dem efter en fornuftig prioritering.

Glædeligvis er vi over 700 brugere, som med kontingent og abonnement bidrager til, at vi kan foretage investeringer på et relativt højt niveau, men samtidig er vi en forening af frivillige, og det betyder, at tingene tager lidt længere tid, inden de bliver realiseret.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi konstant har fokus på de problemer og udfordringer der opstår ifm. at forsyne Samsø med en hurtig og effektiv internetforbindelse, men vi vil samtidig også gerne påpege, at mange på Samsø havde en ekstremt dårlig netforbindelse, inden Samsø Bredbånd blev etableret.

Så vi er opmærksomme på problemet og vi gør hvad vi kan!

Scroll to Top